En välorganiserad walk in closet

Skapa din drömwalk-in-closet

En välplanerad walk-in-closet är inte bara praktisk, den kan också bli ett lyxigt inslag i hemmet. Här guidar vi dig genom steg för att skapa en garderob du inte bara vill förvara dina kläder i, utan även spendera tid i.

Att designa sin egen walk-in-closet är en dröm för många. Inte nog med att det ger dig en översiktlig och organiserad förvaring för kläder och tillbehör – det tillför även en känsla av lyx och omsorg om detaljer i ditt hem. Oavsett om du har ett stort eller litet utrymme tillgängligt kan några smarta beslut göra stor skillnad. Här delar vi med oss av tips på hur du planerar, inreder och sätter pricken över i:et i din walk-in-closet.

Planering och layout

Första steget mot din drömgarderob är att noggrant planera layouten. Tänk på hur du rör dig i utrymmet och vilka typer av kläder och tillbehör du behöver förvara. Optimal användning av vertikalt utrymme är nyckeln till att maximera lagringen, särskilt i mindre rum. Använd höga hyllor för säsongssaker som du använder mer sällan och se till att de vanligaste föremålen är lättillgängliga.

Du bör också fundera på olika typer av förvaring som lådor, hyllor, hängande sektioner samt speciallösningar för skor och accessoarer. En balans mellan öppen och stängd förvaring kan ge rummet både funktionalitet och estetik.

Inredningstips för den lyxiga känslan

För att få din walk-in-closet att kännas extra exklusiv finns det flera inredningsdetaljer som kan göra stor skillnad:

  • Belysning: God belysning är avgörande i en garderob. Spotlights kan riktas mot olika delar av rummet medan mjukare belysning runt speglar skapar en varmare atmosfär.
  • Spegel: En helkroppsspegel är ett måste. Förutom sin praktiska funktion blir spegeln även en viktig designelement som visuellt kan få rummet att verka större.
  • Sittplatser: Om utrymmet tillåter, inkludera någon form av sittplats där du bekvämt kan prova skor eller bara ta en paus med morgonkaffet bland dina favoritplagg.
  • Anpassad inredning: Skräddarsydda lösningar såsom justerbara hyllor eller specialdesignade smyckeskrin ger inte bara optimalt utnyttjande utan adderar även personlighet.

Ett stort utbud av klädhängare bidrar också starkt till den ordnade känslan samtidigt som det gör dina klädval lättöverskådliga.

För mer tips och inspiration om hur andra har gjort sina walk-in-closets både praktiska och estetiskt tilltalande, rekommenderas ett besök på Sveriges nationella plattform för arkitektur-och designintressenter (ARKDES). Deras samlingar innefattar innovativa lösningar som kombinerar funktion med stil – perfekt när du söker inspiration.

I slutändan handlar valet av inredning om att skapa en miljö där man trivs – ett personligt utrymme där form möter funktion på bästa möjliga vis. Med dessa tips kommer din walk-in-closet inte bara vara vacker att titta på men också ett nöje att använda dagligen.