Kvinna med infekterat öga

Undvik ögoninflammation vid skönhetsbehandlingar

Skönhetsbehandlingar och hudvård och är en viktig del av mångas rutiner för att känna sig sitt bästa jag. Men visste du att vissa behandlingar kan leda till ögoninflammation? Läs vidare för att upptäcka vilka behandlingar som utgör risker och hur du kan skydda dina ögon samt hantera en inflammation om olyckan är framme.

Ögoninflammation är inte bara smärtsamt och irriterande, det kan också påverka din syn om det inte behandlas korrekt. Från eyeliner till förlängning av ögonfransar, vissa skönhetsbehandlingar har potential att irritera ögat eller introducera bakterier som kan leda till inflammation. Det finns dock åtgärder du kan vidta för att minimera risken och hålla dina ögon friska även när du vill se ditt allra bästa ut.

Vilka skönhetsbehandlingar utgör risker?

Några vanliga skönhetstrender innefattande närkontakt med eller nära ögonområdet kan tyvärr vara bovar i dramat när det kommer till ögoninflammation. Exempel på detta inkluderar applicering av false eyelashes, användning av icke-hypoallergena sminkprodukter runt ögat, och aggressiva ansiktsbehandlingar som mikrodermabrasion där partiklar kan hamna i dina ögon. Även dåligt rengjorda verktyg hos salonger eller hemma i badrumsskåpet representerar en risk.

Hur skyddar man sig?

För att undvika komplikationer med dina ögon bör du alltid säkerställa att de produkter som används runt dina ögon är hypoallergena och godkända för just den användningen. Undvik långa perioder med konstgjorda fransar som kräver stark limning nära ögat och se till att alla instrument som kommer i kontakt med ditt ansikte är ordentligt steriliserade. Ett annat tips är att regelbundet byta ut gamla sminkprodukter – mascara rekommenderas exempelvis bytas var tredje månad. Om olyckan ändå är framme och du upplever symtom på ögoninflammation såsom rodnad, klåda eller svullnad, är det viktigt att snabbt agera för att förhindra ytterligare komplikationer. En effektiv ögoninflammation behandling bör inledas efter diagnos från en läkare.

Hur behandlar man en inflammation?

Det finns olika behandlingsmetoder för att bota ögoninflammation. I många fall hjälper receptfria droppar eller salvor från apoteket, men det är avgörande att få rätt diagnos innan självmedicinering påbörjas. Om din inflammation beror på ett allergiskt reaktion mot något i din skönhetsrutin, identifiera produkten och uteslut den från användning framgent. För mer djupgående information om olika typer av inflammatoriska tillstånd i ögat samt riktlinjer kring vård rekommenderas ett besök hos Vårdguiden. Där finner du konkreta råd från medicinska experter om hur du ska agera vid misstanke om infektion samt tips för hur du håller dina ögon friska. Till sist, kom ihåg värdet av förebyggande åtgärder; genom att vara noggrann med hygien och produktval minskas risken för obehagliga överraskningar signifikant. Med dessa kunskaper rustade går det både göra sig fin utan bekymmer och hålla sina dyrbart fönster mot världen – våra ögon – tryggade mot faror.